Липсват осиновители на кучета, голямо НПО прекратява дейността си

"Бездомни ангели" търсят партньори и подкрепа за дом на още 15 животни

23.08.2022 | 20:06 Редактор: Теодора Патронова

Една от най-големите неправителствени организации у нас за спасяване на животни спира дейността си. Причината е в липса на осиновители. Оказва се, че повечето българи купуват домашни любимци от развъдници, а не осиновяват. 

Шай е намерен на междуселски път около Благоевград в много тежко състояние. Диафрагмата е била разкъсана и всички органи са били в гръдния кош. Претърпява две тежки операции. Лекарите дават минимални шансове за оцеляване. Днес напук на очакванията борбеният Шай е жаден за живот. Напълно здрав на 3 месеца. А Апостол в момента е неговият приемен родител.

"Нямам възможност да го осиновя по простата причина, че в работата си съм непрестанно зает, не мога да отделя времето, което заслужава", обясни той.

В момента обаче Шай търси своя постоянен стопанин. "Бездомни Ангели" е неправителствена организация, която от години спасява животни в нужда. Те помагат и на Шай. От създаването си организацията успешно е намерила дом на над 400 кучета и котки. Издържа се само от дарения. И се справя. Доброволците не търсят допълнителна финансова помощ, а осиновители.

"Като поемаме едно куче или травмирано наранено куче да го оперираме, да го обгрижим и излекуваме, с това се справяме и в момента, в който кучето е готово здраво с хигиенни навици, много дълго няма осиновител и няма дом", разказа изпълнителният директор Цветелина Сотирова.

"Бездомни ангели" обаче спира дейността си. Търсят се партньори и подкрепа от организации в България и чужбина, за да се намери дом и на останалите 15 животни.

"Огромен процент предпочитат да купуват кучета с идеята, че кучетата са чистокръвни и са от развъдници, което не е така, те се развъждат незаконно. Заради неправилно развъждане повечето кучета имат генетични заболявания. Уличните кучета всъщност са много адаптивни – нямат болести и имат много по-силен имунитет", каза още Сотирова.

След преструктуриране на дейността и по-голям екип от хора, от сдружението се надяват да се завърнат в каузата по-силни от преди. Дотогава обаче Шай и още 14 четириноги чакат да станат нечии домашни любимци и верни приятели.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК